ua en ru

В Україні знову гостро стоїть питання майбутнього ГТС, - Медведчук

В Україні знову гостро стоїть питання майбутнього ГТС, - Медведчук Фото: Віктор Медведчук

Медведчук вважає, що Україна може втратити свою ГТС для транзиту газу в Європу

В Україні знову гостро стоїть питання майбутнього газотранспортної системи. Про це йдеться у блозі лідера громадського руху "Український вибір – право народу" Віктора Медведчука.

"В Україні знову гостро стоїть питання майбутнього газотранспортної системи. В 2019-му закінчується термін дії контракту на постачання російського газу в нашу країну. Підписана 19 січня 2009 року керівниками НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" угода розрахована на 2009-2019 роки, і термін її дії закінчується в самий невідповідний для України момент. Саме в рамках цього документа регламентовані умови купівлі-продажу газу, а також його транзиту територією України в європейські країни", - вважає він.

За словами Медведчука, в разі відмови після 2019 року від використання ГТС України та диверсифікації поставок газу через газопроводи "Північний потік-2" і "Турецький потік" Україна зазнає колосальних втрат, а бюджет країни недоотримає десятки мільярдів гривень.

Він упевнений, що необхідно скасувати прийнятий Верховною Радою закон України "Про внесення змін у деякі закони України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України" від 18.06.2014 № 1645-VII. На думку політика, потрібно вилучити "дискримінаційну" норму, що дозволяє уряду створити оператора газотранспортної системи (ГТС) країни, в якому частку до 49% можуть отримати інвестори з США і ЄС.

Медведчук також заявив про необхідність створення консорціуму з управління газотранспортною системою країни.