ua en ru

В Україні потрібно стимулювати прихід іноземних знімальних груп, - Держкіно

В Україні потрібно стимулювати прихід іноземних знімальних груп, - Держкіно Фото: Пилип Іллєнко

Іллєнко знає, як заохотити іноземців

Україні потрібно стимулювати прихід іноземних знімальних груп, в першу чергу - зі США, Європи, Китаю, які б витрачали тут гроші і за їхні гроші створювалась інфраструктура для виробництва кіно. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив голова Державного агентства України з питань кіно (Держкіно) Пилип Іллєнко.

При цьому глава Держкіно зазначив, що заохотити іноземні знімальні групи приїжджати в Україну можна за рахунок так званих податкових повернень (tax incentives, - ред.).

"Є американські продюсери, які знімають, умовно кажучи, чергову серію "Джеймса Бонда". Вони приходять в Україну, вкладають серйозні гроші, привозять сюди частину своєї знімальної групи, акторів. Це приносить величезні гроші не тільки безпосередньо в кіноіндустрію, але заробляють і готелі, заклади харчування, авіалінії, сфера розваг, комунікацій тощо", - розповів Іллєнко.

За його словами, після завершення зйомок продюсер звертається до держави - і як бонус отримує повернення частини грошей, які він витратив в Україні.

"За рахунок цього досягається три позитивних історії. По-перше, це інвестиції у всю економіку країни. По-друге, це розвиток кіноіндустрії, бо розбудовуються кіностудії й отримує досвід український кадровий потенціал. По-третє, значно поліпшується імідж країни на світовому рівні. Наприклад, коли десь знімається відомий фільм, потім це навіть сприяє туризму. На декорації "Зоряних воєн" досі їздять дивитися до Африки. На місця зйомок "Володаря кілець" - до Нової Зеландії", - наголосив глава Держкіно.

Як повідомлялося, на виробництво масового кінофільму в Україні потрібно від 30 до 40 млн грн.