ua en ru

Україна потребує абсолютно чіткої антиінфляційної політики, - Порошенко

Україна потребує абсолютно чіткої та абсолютно професійної антиінфляційної політики. Про це в ефірі ICTV заявив міністр економічного розвитку та торгівлі України Петро Порошенко.

"Україна потребує абсолютно чіткою, абсолютно професійної антиінфляційної політики, яка буде продемонстрована НБУ через грошово-кредитні інструменти, так і урядова позиція щодо створення антимонопольних кроків, щодо прозорості принципів формування цін і щодо усунення корупції від підприємств, що працюють у галузі споживчих товарів. І я переконаний в тому, що на сьогоднішній день, тут є багато завдань, напрямків реформ, які треба здійснювати", - сказав Порошенко.

Також міністр заявив, що має намір довести ефективність електронних торгів, оскільки закриті тендерні процедури створюють корупційні механізми. "На сьогодні день в умовах корпоративної етики в Україні достатньо розповсюдженим є принцип електронних торгів… Ти маєш забезпечити абсолютно відкритий прозорий механізм відкритого вільного доступу до участі в цих процедурах необмеженої кількості учасників. І, на жаль ,закриті тендерні процедури не лише не відкривають це, а напряму спотворюють цю ідею, створюючи абсолютно корупційні механізми. Я в межах можливостей, які будуть в міністерства економіки, готовий продемонструвати або на рівні закупівель держрезерву, або на рівні закупівель державних підприємств , які знаходяться в межах компетенції міністра економіки пілотний проект, що доведе ефективність прозорої системи електронних торгів", - сказав Порошенко.

Він додав, що в якості "гарантів того, що система є прозорою, ми намагаємося залучити до цього дві частини суспільства". За його словами, перша частина буде залучена для експертного середовища, це буде, наприклад, відома аудиторська компанія. А для суспільства будуть залучатися журналісти, які мають довіру.

Нагадаємо, 23 березня повідомлялося також, що Порошенко планує впровадити розрахунок точного показника інфляції в режимі реального часу.