ua en ru

Україні необхідно виходити з кризи, поки процес розпаду не став незворотним, - Медведчук

Україні необхідно виходити з кризи, поки процес розпаду не став незворотним. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook написав лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук, коментуючи найглибше падіння з 2009 р. практично у всіх галузях промисловості (травень ц.р., порівняно з травнем 2012 р. - мінус 9, 3%).

«Деякі експерти основною причиною погіршень називають календарний фактор, інші - кон'юнктуру зовнішніх ринків. Можна погодитися з тим, що кількість святкових днів у травні для країни, що знаходиться в настільки глибокій кризі, дійсно надмірно. Не можна не відзначити і дійсно негативну кон'юнктуру зовнішніх ринків. Але основна причина українського промислового кризи знаходиться все-таки дещо в іншій площині», - вважає Медведчук.

«На моє глибоке переконання, основна причина травневого падіння промвиробництва - це новий виток системної кризи вітчизняної економіки в цілому. Уряд наполегливо продовжує «багатовекторну» зовнішню економічну політику, і промисловість продовжує руйнуватися. Автомобільне виробництво скоротилося на 60%, а МЗС заявляє, що готовий скасувати спецмита на імпортні автомобілі, якщо того вимагатиме ЄС. Виробництво бензину скоротилося на 50%, а вітчизняні НПЗ як стояли без роботи, так і стоять», - підкреслив політик.

Лідер «Українського вибору» впевнений, що Україні потрібна інша, справжня промислова політика, яка дозволить вижити і галузям, і працюючим в них людям. В іншому випадку, рівень деіндустріалізації країни у вже доступні для огляду терміни досягне тієї риси, коли відновлення промислового потенціалу - хоча б на рівні початку 2000 рр. буде вже неможливо.