ua en ru

Україні необхідно зрівняти права платників податків на автоматичне відшкодування ПДВ, - Кінах

Україні необхідно зрівняти права всіх платників податків на автоматичне відшкодування ПДВ. Про це в ході круглого столу заявив президент Українського Союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, передає кореспондент РБК-Україна.
"Говорити, що працює механізм автоматичного відшкодування ПДВ ще дуже рано. Це тільки перші кроки, які треба удосконалити до міжнародних стандартів", - сказав Кінах.

За його словами необхідно переглянути умови на право автоматичного відшкодування ПДВ. "Наявність серед податкових операцій мінімум 40% експортних - абсолютний нонсенс. Або вимога мінімальної заробітної плати не менш ніж 2,5 мінімальної зарплати не має під собою техніко-економічного обгрунтування. Питання автоматичного відшкодування ПДВ має бути вдосконалене", - зазначив Кінах.

Крім того, за його словами, саме поняття автоматичного відшкодування є юридичним нонсенсом і суперечить праву відшкодування ПДВ в режимі, передбаченому законом.

"По завершенню цієї роботи має бути рівне право всіх платників податків на відшкодування ПДВ", - підкреслив Кінах. Також за його словами, необхідно вдосконалити механізм солідарної відповідальності, усунути протиріччя між податковим і бухгалтерським обліком, ліквідувати можливість визнання фіскальними органами операцій недійсними, а також проблему подвійного і потрійного контролю за одним і тим же операціям.

"Є питання з питань реєстрації платника ПДВ, питання щодо відмови в реєстрації. Питання, що стосуються змісту обсягів роботи з формування податкових накладних", - додав він.