ua en ru

Україні потрібна енергонезалежність, - Міклош

Україні потрібна енергонезалежність, - Міклош Фото: Іван Міклош (Політрада)

За його словами, вже 20 років Україна могла б бути чистим експортером енергоресурсів

Для України енергонезалежність не тільки можлива, але й необхідна. Це могло стати реальністю ще 20 років тому, і вже 20 років Україна могла б бути чистим експортером енергоресурсів. Про це в інтерв'ю виданню "Бізнес" заявив відомий словацький політик і економіст, головний економічний радник прем'єр-міністра України Іван Міклош.

Як наголошується, основна умова досягнення енергонезалежності – це реформа ринку і дерегуляція енергетичних тарифів. Він підкреслив, що Україна має величезний потенціал, будучи третьою найбагатшою країною в Європі по енергоресурсах після Росії та Норвегії.

«Всупереч цьому, аж до Майдану Україна 50% своїх потреб у газі задовольняла імпортним російським. У ті роки енергетична ефективність української економіки була вдвічі нижчою від російської, і в десять разів нижча, ніж у найбільш розвинених країнах», - сказав Міклош.

Він зазначив, що енергоефективність в Україні не поліпшувалася тому, що не було реформ і було регулювання енергетичних тарифів. Відповідно, немає стимулу економити. «Поки ціни зарегульовані, ні реформ, ні верховенства права та захисту прав інвесторів, інвестори не прийдуть і не будуть вкладати кошти у видобуток енергоресурсів в Україні», - заявив він.

Саме відсутність реформ не дозволяють підвищувати енергоефективність та розвивати власний видобуток, а, отже, бути енергонезалежною країною. «Зараз створюються умови для того, щоб все змінилося.

Ціни вже не зарегульовані, але є інші питання. Наприклад, рента на видобуток газу ще дуже висока і економічно необгрунтована. Уряд знає про це і думає, як її знизити. Є план уряду, який передбачає досягнення енергетичної незалежності до 2020 року», - сказав Міклош.

Нагадаємо, раніше перший заступник глави МВФ Девід Ліптон заявив, що енергетична політика повинна залишатися відповідної програмним зобов'язаннями України перед МВФ, і рішення деполітизувати цей процес через застосування автоматичних формул має вирішальне значення.

Директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер підкреслив важливість ринкового ціноутворення для приходу в українську енергетику іноземних інвестицій. «Що важливо – так це ринкові ціни. Це дасть можливість торгувати і конкурувати. Це надасть сектору нове дихання і можливість рухатися», - зазначив директор ЄБРР в Україні.