ua en ru

В Україні непотрібні телечастоти віддадуть під 4G

В Україні непотрібні телечастоти віддадуть під 4G Фото: в Україні продовжать розгортати 4G-мережі (freepik)
Автор: РБК-Украина

Український уряд погодив виділення непотрібних телечастот під розгортання 4G-мереж. Проект покликаний забезпечити інтернет-покриття в сільській місцевості та вздовж автомобільних доріг.

Відповідне рішення прийнято на засіданні Кабінету міністрів.

Сьогоднішнім рішенням передбачається виділення в діапазонах 790 - 862 МГц і 694 - 790 МГц для розгортання мереж LTE. На сьогодні ці частоти закріплені за аналоговим телебаченням, від якого Україна відмовилася на користь цифрового.

У пояснювальній записці говориться, що це має вирішити проблему з покриттям мережами 4G сільської місцевості для забезпечення доступу до мобільного інтернету. Зазначимо, вищевказані діапазони використовуються для 4G LTE-мереж Band 20 і Band 13.

Фото: план звільнення частот

"Уряд затвердив план заходів з вивільнення окремих діапазонів смуг радіочастот від телебачення, щоб впроваджувати на цих частотах високошвидкісний мобільний інтернет. Також для реалізації цієї мети ми схвалили план використання радіочастотного ресурсу України до 2025 року, доповнивши його новими базовими стандартами", - зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів затвердив план впровадження системи мобільного зв'язку 5G. Тендер на видачу ліцензій відбудеться в кінці 2021 року.

Очікується, що в Україні 5G-інтернет почнуть впроваджувати з 2022 року.