ua en ru

В Україні налічується до 5 млн одиниць нелегальної зброї, - дослідження

В Україні налічується до 5 млн одиниць нелегальної зброї, - дослідження Фото: в Україні зростає ринок нелегальної зброї

Україна з 2014 року стала лідером на ринку нелегальної зброї в Європі

З початку конфлікту на Донбасі в Україні кількість нелегальної вогнепальної зброї могло зрости до 5 млн одиниць, передає BBC з посиланням на дані аналітичного центру Small Arms Survey та "Української асоціації власників зброї".

За даними експертів, з 2014 року Україна очолила ринок нелегальної зброї та боєприпасів в Європі. Зокрема, в Small Arms Survey стверджують, що до початку конфлікту на Донбасі в країні було близько 3 млн одиниць нелегальної зброї. У той же час в "Української асоціації власників зброї" вважають, що ця цифра за три роки могла зрости до 5 млн одиниць.

"Україна остаточно перетворилася на чорний ринок нелегальної зброї номер один у Європі... У країні, яка веде бойові дії, зброя знайдеться без проблем", - зазначив голова асоціації Георгій Учайкін.

За його словами, придбати зброю в Україні дешевше і простіше, ніж в Європі. Зокрема, тут автомат Калашникова можна придбати за ціною менш ніж за 1 тис. доларів. За даними анонімного прикордонника, який брав участь в АТО на Донбасі, стандартний АК-74 можуть продавати за 7-8 тис. гривень, модернізовану версію - за 15 тис. гривень, а пістолети ПМ і ТТ - за 5-10 тис. гривень. Гранати на "чорному ринку" коштують до 600 гривень за одиницю.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні після Майдану вогнепальною зброєю нагородили понад 2 тис. осіб.