ua en ru

В Україні з початку року зросли ціни на протизастудні ліки

В Україні з початку року зросли ціни на протизастудні ліки Фото: в Україні подорожчали ліки від грипу та ГРВІ (pixabay.com-stevepb)

Ціни на протизастудні ліки зросли в середньому на 12%

В Україні з початку року ціни на протизастудні ліки зросли в середньому на 12%. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Як подорожчали ліки від застуди".

Зокрема, за даними компанії "Бізнес-Кредит", яка проводить регулярні дослідження фармацевтичного ринку, за підсумками січня-жовтня 2017 року середньозважена роздрібна ціна на протизастудні ліки зросла, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, на 12% до 48,7 гривень за упаковку.

Всього за десять місяців 2017 року українці купили 111,5 млн упаковок цих препаратів на загальну суму 5,4 млрд гривень. При цьому українці віддають перевагу лікам з середнього цінового діапазону - 55% протизастудних засобів були куплені за цінами від 88 до 260 гривень за упаковку.

Примітно, у грошовому вираженні сегмент протизастудних ліків зріс на 12%, в той час як весь роздрібний ринок ліків лише на 4%. За словами консультанта з маркетингу компанії "Бізнес-Кредит" Олени Карчевської, 12%-зростання відбулося за рахунок збільшення роздрібних цін (6%), зростання попиту (4%) і надходження на ринок нових препаратів (2%).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд розширив Національний перелік ліків. Тепер загальна кількість препаратів, які включені в перелік і мають забезпечуватися на 100% в закладах охорони здоров'я, становить 427 препаратів.