ua en ru

Уряд розширив Національний перелік ліків

Уряд розширив Національний перелік ліків Фото: ліки (pixabay.com)

Кабмін схвалив внесення у Нацперелік ще 60 діючих речовин

Кабінет міністрів України розширив Національний перелік ліків в ході засідання сьогодні, 13 грудня 2017 року. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"Сьогодні на засіданні уряд проголосував за 2 постанови, які передбачають забезпечення українському медичними препаратами в наступному році", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, мова йде про оновлену версію Національного переліку основних лікарських засобів і зміни в Постанову №1303, яким забезпечуються ліками пільгові групи населення.

"Аналізуючи закупівлі лікарських засобів в регіонах, ми виявили, що тільки в 2016 році на суму понад 70 млн гривень були закуплені якісь екстракти плодів дикої моркви, хмелю, м'яти перцевої, хлорофіліпту, тощо. Не можна сказати, що ці лікарські засоби взагалі не лікують, але зважаючи на їхню симптоматичну терапевтичну дію, закуповувати їх за держкошти не доцільно", - заявив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

Зокрема, Кабмін схвалив внесення в Національний перелік основних лікарських засобів ще 60 діючих речовин. Тобто, тепер загальна кількість препаратів, включених в Нацперелику і якими мають забезпечуватися на 100% заклади охорони здоров'я становить 427 препаратів.

Окремо вирішили продовжити дію Постанови №1303. Саме вона забезпечує пільгові категорії населення медичними препаратами та виробами, яких зараз немає в Нацпереліку.

Зміна, яка була прийнято сьогодні Урядом - обов'язкова реєстрація препаратів в Україні та наявність їх в галузевих стандартах у сфері охорони здоров'я.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив ввести в експлуатацію першу чергу нового корпусу "Охматдиту" за 2-3 місяці.