ua en ru

В Україні за місяць зафіксовано 8 випадків застосування сили проти журналістів

В Україні за місяць зафіксовано 8 випадків застосування сили проти журналістів Фото: ЗМІ (minagro.gov.ua)

Напади відбувалися в Києві, Одесі, Чернігові, а також у Волинській, Полтавській, Львівській областях

В Україні у лютому зафіксовано 8 випадків застосування сили проти журналістів. Про це повідомляє Національна спілка журналістів України.

Повідомляється, що напади відбулись у Львівській, Полтавській, Волинській областях, а також в Одесі, Чернігові та Києві. В основному жертвами фізичної агресії ставали знімальні групи телеканалів.

Перший випадок застосування сили проти журналіста стався у Київському районному суді Одеси 13 лютого, коли активісти силою обмежили перебування в суді кореспондента інформаційного агентства "Одесса-медиа" Максима Войтенко.

У Чернігові 15 лютого журналіста інформаційно-аналітичного видання "Люстрація та антикорупція" Олександра Підгорного двоє невідомих чоловіків побили біля під'їзду його будинку.

18 лютого в Бродах Львівської області парафіяни місцевої Української православної церкви Московського патріархату силою не дали знімальній групі програми "Правда. Розслідування" зайти в церкву.

В той же день, 18 лютого, в Києві на Майдані Незалежності під час зйомки група осіб оточила журналістку Анну Брикову та оператора Олександра Фенька. Їм почали погрожувати розбити камеру і штовхали працівників "5 каналу".

Наступного дня, 19 лютого, в Києві під час прямого включення зі столичного Печерського ринку журналістка "Прямого каналу" Олена Курбанова повідомила про перешкоджання. Знімальна група хотіла промоніторити ціни, але їм завадив охоронець, який застосував силу до оператора.

На Полтавщині в Кобиляцькому районі 22 лютого побили журналіста і депутата Павла Гунжеля, який заснував газету "Хроніки громад" та працює в ній.

26 лютого знімальна група ТРК "Аверс" постраждала на території ТОВ "Цунамі" в місті Рожище Волинської області. Озброєні чоловіки напали на журналістку і оператора під час проведення відеозапису в рамках журналістського розслідування про нелегальну вирубку дуба. Пошкодили відеокамеру.

27 лютого в Києві охорона медичного університету ім. Богомольця на очах у людей побила журналіста Олега Яценка, який знімав документальний фільм про страйк у виші. Охорона затягнула потерпілого в приміщення через вікно і почала бити ногами.

Нагадаємо, раніше у річному звіті Amnesty International про стан прав людини в Україні та світі говорилося, що Українська влада посилила тиск на своїх критиків і незалежні громадські організації, зокрема, журналістів/журналісток та антикорупційних активістів/активісток.