ua en ru

В Україні щодня фіксують 348 фактів сімейного насильства

В Україні щодня фіксують 348 фактів сімейного насильства Фото: Ірина Суслова (facebook.com-ir.suslova)

Дії РФ спровокували небачену хвилю насильства проти жінок і дівчат

В Україні щодня фіксують 348 фактів сімейного насильства. Про це заявила народний депутат України від фракції "Блок Петра Порошенка", голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова, передає прес-служба БПП.

За її словами, дії держави-агресора спровокували небачену хвилю насильства проти жінок і дівчат як в зоні бойових дій, так і в тилу.

"Щоденно в Україні фіксують 348 фактів сімейного насильства. Воно носить яскраво виражений гендерний характер, адже більше 70% жертв є жінками, а 90% кривдників - чоловіками. Не в останню чергу такий стан речей зумовлений військовим синдромом, коли солдати, повернувшись з фронту й не отримавши належної психологічної допомоги, виміщають агресію на жінках", – сказала парламентар.

Вона наголосила, що ситуація на непідконтрольних Україні територіях є набагато гіршою.

"Зґвалтування, сексуальне насильство, примус до заняття проституцією, торгівля людьми і сексуальна експлуатація жінок та дівчат - це далеко не повний перелік ганебних явищ, які процвітають на території фейкових псевдореспублік. Саме жінки, як найбільш вразливі до насильства, стали головними жертвами війни, яку розв’язала Росія", - заявила депутат ВР.

За словами Суслової, сьогодні Україна потребує допомоги офісу Спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту для моніторингу ситуації на непідконтрольних територіях Луганської й Донецької областей.

Також нагальним завданням для ВР є ратифікація Стамбульської конвенції та внесення відповідних змін до українського законодавства.

Нагадаємо, керівник офісу генерального директорату програм Ради Європи Верена Тейлор заявила, що одним із розчарувань у минулому році для неї стало те, що Верховна Рада України не ратифікувала Стамбульську конвенцію щодо домашнього насильства й насильства проти жінок.