ua en ru

В Україні експортні ціни на пшеницю знизилися на 4-7%, - Держзовнішінформ

В Україні експортні ціни на пшеницю знизилися на 4-7%, - Держзовнішінформ Фото: пшениця дорожчає через хороші прогнози урожаю в новому сезоні

Пропозиція на внутрішньому ринку України залишається досить високою

В Україні за минулий тиждень експортні ціни на пшеницю 2-го і 3-го класів знизилися на 4% і 7% відповідно. Про це повідомили у прес-службі ДП "Держзовнішінформ".

"У період з 6 по 13 травня 2015 р. в експортному секторі України переважали знижувальні тенденції. Більшість операторів ринку повідомляли про зниження експортних цін на пшеницю 2-го і 3-го класів. Експортно орієнтовані компанії декларували свої експортні ціни на базисі FOB на продовольчу пшеницю 2 класу на рівні 195-205 дол./т з постачанням у травні-червні, на пшеницю 3 класу - 182-192 дол./т", - повідомила експерт відділу агропромислового комплексу "Держзовнішінформу" Ольга Якубіна.

На її думку, прогноз високого світового врожаю в новому сезоні плюс поліпшення стану посівів озимої пшениці в Україні справляють значний тиск на ринок.

При цьому попит з боку країн-імпортерів на українську пшеницю практично відсутній. На тлі новин про поліпшення прогнозів щодо виробництва пшениці в новому сезоні більшість імпортерів зайняли вичікувальну позицію з надією на подальше просідання ринку.

Пропозиція на внутрішньому ринку України залишається досить високою. Як зазначили в "Держзовнішінформі", основними гравцями виступають переробні компанії, які в короткостроковій перспективі визначатимуть цінову політику через відсутність конкуренції з боку експортерів.

"Додатковий тиск на ринок чинять новини з боку Росії. Нагадаємо, що уряд РФ планує скасувати із 15 травня експортні мита на російську пшеницю, які були введені в лютому 2015 року, що надасть значний тиск на український та світовий ринок у цілому", - підсумувала Якубіна.

Нагадаємо, за даними на кінець квітня ц.р., Україна експортувала понад 10 млн тонн пшениці.