ua en ru

Україні буде вкрай складно оскаржити умови контракту з імпорту електроенергії з РФ, - експерти

Україні буде вкрай складно оскаржити умови контракту з імпорту електроенергії з Російської Федерації, укладеної 29 грудня українською держкомпанією "Укрінтеренерго" і російським ВАТ "Інтер РАО" і оприлюдненої 19 січня в ЗМІ. Таку думку висловили фахівці в галузі права.

Партнер юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Максим Копейчиков, коментуючи застосування матеріального і процесуального права РФ до відносин сторін, зафіксовану в контракті, зазначив, що цілком очевидно, що так як за умовами контракту спори передані на розгляд російським судам, то Україні буде вкрай важко виграти суперечку. "За винятком того, що Україна буде просто ігнорувати спір або оскаржить саме арбітражне застереження. У нас є кілька суперечок за участю українських підприємств, які (спори, - ред.) були підпорядковані російському законодавству, і за яким справа дійшла до судового розгляду. Можна сказати, що позиція російських судів досить очевидна: російські суди завжди підтримують російську сторону", - зазначив Копейчиков.

На думку керуючого партнера юридично-консалтингової компанії "Де-юре" Григорія Трипульського, використання матеріального права РФ і юрисдикція російських судів, передбачені в договорі, не є чимось дивним в юридичному сенсі цього питання. "Такі застереження наше законодавство дозволяє, і вони регулярно застосовуються в багатьох українських угодах. Однак, враховуючи сьогоднішній стан справ між Росією і Україною, навряд чи варто розраховувати на справедливість російського правосуддя у разі виникнення будь-яких спорів між сторонами. Виходом могло бути використання судової системи третьої країни (Великобританії, наприклад) для вирішення конфліктних ситуацій", - вважає юрист.

Нагадаємо, 29 грудня 2014 р. "Інтер РАО" і "Укрінтеренерго" підписали контракт на постачання електроенергії з ЄЕС Росії в об'єднану енергетичну систему України. Крім того, повідомлялося, що дочірня структура "Інтер РАО" - Центр здійснення розрахунків (ЦОР) і "Укрінтеренерго" уклали друга угода, що передбачає енергопостачання Криму.

Згідно п. 5.4 ст. 5 "Арбітражне застереження" обох контрактів (контракту № 28 від 29 грудня 2014 р. і контракту №02-804/2014-00003 від 29 грудня 2014 р.), до відносин сторін застосовуються норми права РФ, а згідно з п. 5.3 усі спори за договором розглядаються в Міжнародному комерційному арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті РФ р. Москви.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишину з проханням пояснити, чому в укладеному контракті передбачена фіксована ціна електрики для Криму, в той же час як Росія отримала право в односторонньому порядку збільшувати ціну електрики для України. Як йдеться в листі, ціна електрики для Криму, згідно з новим контрактам, на 15% нижче діючої. У разі обмежень Україною поставок електрики в Криму Росія має право накласти на Київ штрафні санкції у розмірі 20% від вартості поставленого електрики.

Демчишин у свою чергу заявив, що допускає розірвання контракту на поставку в Україну електроенергії з Росії, і що в України "є можливість впливати на ситуацію". Він також зазначив, що штрафні санкції з боку Росії на адресу України у разі обмеження поставок останньої електроенергії в Крим навряд чи застосовні. Міністр запевняє, що в контракті немає економічно невигідних умов.