ua en ru

Україна почала приймати нафту з Венесуели для Білорусі (повтор).

Україна почала приймати венесуельську нафту для Білорусі, повідомляє сьогодні прес-служба Міністерства транспорту і зв'язку України. 25 квітня до причалу N1 нафтогавані Одеського морського торгового порту поставлений танкер Sea Star (довжина - 249 м, прапор - Мальта) з 80 тис. т нафти призначенням на Мозирьський нафтопереробний завод (Республіка Білорусь). "Зараз рентабельність варіанту транспортування нафти для Білорусі через Одеський порт і далі залізницею вантажоодержувачеві розраховується економістами. У разі сприятливого завершення експерименту вантажопотік може складати до 4 млн т на рік (згідно з домовленостями двох країн)", - сказано в повідомленні.
Начальник порту Микола Павлюк підтвердив, що перевалка транзитної нафти на Білорусь для Одеського порту не є проблемною. За його словами, життєздатність маршруту більше залежить від синхронізації роботи нафтобаз, які надають ємкості, і наявність достатньої кількості залізничних цистерн. Закінчення вивантаження першої партії нафти з Венесуели очікується 27 квітня.
Українсько-білоруська міжурядова комісія з економічного співробітництва на засіданні 15 квітня в Києві доручила пропрацювати варіант транспортування венесуельської нафти. Білорусь має намір імпортувати нафту з Венесуели через суперечки з Росією навколо мит при постачаннях російської нафтосировини.