ua en ru

Україна і ЄС планують підготувати документ про запобігання кризовим ситуаціям в енергетиці.

Україна та Європейський союз планують підготувати спільний документ щодо раннього попередження кризових ситуацій в енергетиці. Про це повідомив міністр закордонних справ України Петро Порошенко після зустрічі в форматі "Друзі України + Україна" на рівні міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, передає радіо "Свобода". "Ми погодили концепцію, і тепер на експертному рівні почнемо його розробку", - сказав П.Порошенко. За його словами, на сьогодні поки що остаточно не визначили, чи буде цей документ реалізовуватися у двосторонньому форматі - між Україною та ЄС, чи в тристоронньому.

Крім того, міністр зазначив, що ЄС надасть Україні 12 млн євро на реалізацію проектів у Криму. При цьому він не надав інших деталей. Як повідомлялось, Крим визначили пілотним регіоном в рамках ініціативи "Східне партнерство" для реалізації проектів регіонального розвитку.

П.Порошенко після зустрічі також повідомив, що дiалог зi встановлення безвізового режиму отримає "новий імпульс" за результатами самiту Україна-ЄС, який вiдбудеться 4 грудня в Києвi. "На експертному рiвнi роботу чотирьох груп завершено, i на сьогоднi потрiбнi дуже серйознi полiтичнi рiшення, потрiбний графiк заходiв, що передбачають чiткi завдання для української сторони", - сказав П.Порошенко. За його словами, такi завдання перш за все стосуються Мiнiстерства закордонних справ, Державної митницi, Державної прикордонної служби, Мiнiстерства юстицiї. Крiм того, за його словами, було також порушене питання про розширення категорiй громадян, яким надаватимуть безкоштовнi вiзи.