ua en ru

Україна чекає чіткої заяви ЄС про реальні перспективи членства, - Волошин

Україна чекає чіткої заяви ЄС про реальні перспективи членства в Євросоюзі. Про це заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами Волошина, Україна не повинна повторити приклад Туреччини, яка з 1986 р. веде переговори про вступ у ЄС і має з ним договір про ЗВТ, проте багато європейців кажуть, що "Туреччина ніколи не стане членом ЄС".
"Чи це заохочує Туреччину, чи це якимось чином підтримує турецьке суспільство? Напевно ж, ні. Безумовно, ми не хочемо опинитись в такій ситуації, постійно стукаючись в ті двері, які зачинені" - зауважив Волошин.
На його думку, ЄС має так само, як і свого часу НАТО, однозначно заявити про те, що він готовий розглядати Україну як потенційного члена ЄС.
"Як було з НАТО: вони заявили чітко - Україна може стати членом НАТО, якщо вона досягне певних критеріїв, і якщо вона бажатиме цього. На сьогоднішній день в суспільстві немає консенсусу, і Президент проголосив відмову від вступу до військово-політичних блоків, але, в принципі, двері НАТО відчинені. То чому ЄС не може сказати в принципі: "Наші двері відчинені"? Зробіть хоч 125 пунктів (вимог до вступу), але в принципі скажіть так: якщо ви говорите, що ЄС - це зачинена фортеця, але треба мільйон критеріїв, щоб визнати, що ми -європейська країна, а потім ще три мільйони, щоб ми (ЄС) дали вам статус кандидата, а потім ще 5 мільйонів, щоб ви (Україна) стали членом ЄС, виникає багато питань. Розуміючи, що європейська інтеграція є цінною як інструмент зміни країни зсередини, ми, МЗС, в першу чергу дбаємо про практичний аспект переговорів, і для нас принциповою є кожна буква, яка буде записана в угоді. Тому ми і будемо намагатися досягти цього", -сказав Волошин.
Він зауважив, що тут не йдеться про можливість виходу України з переговорів чи намагання їх зірвати, "але у нас є час, і ми працюємо над тим, щоб це було".
Також Волошин додав, що у питанні створення ЗВТ з ЄС "Україна бере на себе величезні зобов'язання економічного характеру". Він додав, що після створення ЗВТ українська влада, особливо у перший перехідний період, повинна буде роз'яснювати українським громадянам, більшість з яких не розуміють, що таке ЗВТ і асоціація, в чому полягають переваги таких кроків України.