ua en ru

Україна завершила складання лінії з виробництва комплектуючих ТВЗ російської ТВЕЛ

В Україні відкрита нова виробнича лінія для виготовлення комплектуючих виробів тепловиділяючих збірок (ТВЗ) російської компанії ТВЕЛ, повідомляє національна атомна енергогенеруюча компанія (НАЕК) "Енергоатом". Випуск цієї продукції буде здійснювати ремонтно-механічний завод (РМЗ) відокремленого підрозділу "Атоменергомаш".

"Енергоатом" в 2009 р. придбав у ВАТ "ТВЕЛ" ліцензію на випуск двох комплектуючих для тепловиділяючих збірок (ТВЗ): хвостовиків і головок. У подальшому в одного з провідних світових підприємств-виробників - японської компанії OKUMA - було куплено високоточне обладнання для їх виготовлення, виконаний його монтаж і налагодження. До кінця серпня 2011 р. підготовчий етап повністю завершений і нова лінія урочисто відкрита.

За інформацією фахівців РМЗ, на осінь призначені кваліфікаційні випробування перших партій досвідчених виробів нової лінії. Для виготовлення головки ТВЗ потрібно 99 деталей, 21 найменування виробів; для хвостовика ТВС - 7 деталей, 6 найменувань виробів. Надалі комплектуючі ТВС, виготовлені на ремонтно-механічному заводі "Атоменергомашу", будуть поставлятися ТВЕЛ для використання при фабрикації ядерного палива, що надходить в рамках контракту з російськими партнерами на українські АЕС.

РМЗ створений в 1991 р. як інструментальний цех Южно-Української АЕС. У березні 2004 р. він першим увійшов до складу створеного відокремленого підрозділу "Атоменергомаш". Основними завданнями РМЗ на сьогодні є забезпечення атомних електростанцій нестандартним обладнанням та елементами трубопроводів, а також випуск іншої продукції для підрозділів "Енергоатому" і сторонніх організацій.