ua en ru

Україна заплатить німецькій компанії RWE 2 млрд дол за 5 млрд куб. м газу, - Бойко

Україна підписала контракт на постачання газу з німецькою компанією RWE в обсязі 5 млрд куб. м газу, за які Україна заплатить 2 млрд дол. Про це повідомив міністр палива і енергетики Юрій Бойко в ефірі телеканалу "Інтер".

"Ми почали прокачування з боку Європи, і у нас підписаний навесні був контракт на 5 млрд куб. м газу з німецькою компанією RWE, вартість його істотно нижче, ніж у російських колег", - зазначив міністр. При цьому він уточнив, що 5 млрд куб. м газу - "це 2 млрд дол".

При цьому міністр підтвердив інформацію про те, що вартість1 тис. куб. м газу, купленого в Європі, на 40-70 дол нижче, ніж російського. Бойко уточнив: "Сьогодні це так ... Ціна може бути розголошена, але вона постійно змінюється, тому як ми там прив'язані до поняття спотового газу ... Ми сподіваємося, що це буде на 100 дол нижче влітку, оскільки у нас влітку завжди на споти ціна нижча", - додав Бойко.

Зазначимо, російський газ для України в IV кварталі 2012 р. в порівнянні з III кварталом подорожчав на 0,9% - до 430 дол за 1 тис. куб. м. У I кв. 2012 ціна російського газу складала 416 дол/тис. куб. м, в II кварталі 2012 р. ціна виросла на 2,1% - до 425 дол/тис. куб. м. У ІІІ кварталі 2012 р. ціна виросла на 0,23% - 426 дол/тис. куб. м. У держбюджеті на цей рік закладена ціна російського газу в розмірі 416 дол/тис. куб. м.

Читайте також: Україна почала реверсні поставки газу з Європи