ua en ru

Україна зайняла 67 місце у світовому рейтингу демократії, - дослідження

Україна зайняла 67 місце у світовому рейтингу демократії, опустившись на 14 пунктів у порівнянні з 2008 р. Такі дані наводить журнал The Economist в своєму рейтингу Democracy Index-2010.
Це найбільший регрес у демократії серед усіх країн Європи та сьоме місце серед країн, в яких спостерігається найбільший занепад демократії - після Мадагаскару, Фіджі, Ірану, Ефіопії, Єгипту та Гамбії.
Також, за підсумками 2010 р., Україна втратила неформальний статус «кращого серед гірших» на пострадянському просторі, пропустивши вперед Молдову. Найбільше погіршилися показники України у категоріях «функціонування уряду», «виборчий процес і плюралізм», «політична культура» і «участь у політичному процесі».
Зокрема, по показнику «ефективність функціонування уряду» Україна у своїй групі країн знаходиться на рівні Гани, Домініканської Республіки, Філіппін і Перу, і поступається таким країнам, як Лесото, Малі, Намібія, Папуа-Нова Гвінея, Монголія, Суринам, Ямайка та ін.
На думку дослідників, ефективніше, ніж український уряд, діяли навіть уряди країн, які входять у «нижчу» категорію «гібридних режимів» (при яких вибори проводяться під контролем влади, а цивільні свободи дотримуються частково), зокрема, Гондурас, Бангладеш, Камбоджа, Замбія і Малаві.
Перше місце у розділі країн з «гібридним режимом» займає Гонконг, а замикає даний список Ірак. Найдемократичнішою державою визнали Центральноафриканську республіку.
Росія зайняла 107 місце по рівню демократичності, розмістившись між Киргизією і Непалом. Щоб стати країною з «авторитарним режимом» Росії потрібно спуститися на п'ять сходинок.
Перше місце у рейтингу демократичних держав посіла Норвегія, за нею йде Ісландія, третє місце дісталося Данії. Всього у світі нарахували 26 країн з «повною демократією».
Democracy Index-2010 підготовлений фахівцями Economist Intelligence Unit - аналітичного підрозділу, який входить до групи журналу The Economist. Ситуація в країнах оцінювалася станом на листопад 2010 р.