ua en ru

Україна за 5 місяців 2014 р. скоротила експорт сиру на 41% - до 13,6 тис. т, - УКАБ

Україна в січні-березні 2014 р. скоротила експорт сиру на 41% - до 13,6 тис. т, тоді як за аналогічний період попереднього року їх експорт склав 23 тис. т.

Україна в січні-березні 2014 р. скоротила експорт сиру на 41% - до 13,6 тис. т, тоді як за аналогічний період попереднього року їх експорт склав 23 тис. т. Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) з посиланням на дані митної статистики.

"Цей показник є логічним наслідком постійних претензій з боку Росії до української продукції і заборони експорту сиру для ряду вітчизняних молокопереробних підприємств", - пояснюють в УКАБ.

При цьому виручка від експорту українських сирів всіх видів у січні-травні 2014 р. склала 90 млн дол., що на 42 млн дол. (або 41%) менше, ніж за п'ять місяців минулого року.

"Сири були найважливішим і найціннішим експортноорієнтованим молочним продуктом для України, але 84% їх реалізації припадало на ринки Росії. Втрати від скорочення реалізації сиру вдалося дещо компенсувати за рахунок деякої переорієнтації виробництва та зростання експорту інших молочних продуктів, таких як масло, молоко згущене і незгущені. Однак загальний дохід від зовнішньої торгівлі молочними продуктами в цьому році все ж знизився на 6% і за результатами 5 місяців 2014 р. склав 157 млн дол.", - зазначають в асоціації.

При цьому, за даними УКАБ, імпорт молочної продукції в натуральному вираженні в результаті девальвації гривні скоротився, однак у валютному вираженні вартість імпорту зросла на 20% і склала майже 100 млн дол. Ці фактори негативно вплинули на зовнішньоторговельний баланс молочної продукції в Україні. Внаслідок цього позитивне торговельне сальдо зменшилося на 31% і склала 57,3 млн дол.