ua en ru

Україна за 3-4 роки може вийти на виробництво 15 млн т молока на рік, - Микола Присяжнюк

Україна за 3-4 роки може вийти на виробництво 15 млн т молока на рік. Про це заявив міністр аграрної політики та промисловості Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба відомства.
"Звичайно, тут важливо мати продуктивне стадо. Сьогодні в Україні поголів'я корів складає 2,7 млн. Якщо ми будемо мати хоча б 3 млн голів при продуктивності 5 тис. літрів, то нам вдасться вийти на показник біля 15 млн тонн молока на рік. Це той показник, якого ми маємо досягти в найближчі 3-4 роки", - зазначив Присяжнюк.
Він відмітив, що для цього діють програм по підтримці молочного тваринництва. Зокрема, діє програма по відшкодуванню аграріям коштів, витрачених на закупівлю у населення телиць для відгодівлі, у розмірі 7 грн на кілограм живої ваги.
"Окрім того, прийнято рішення про виплату сільгосппідприємствам по 5 тис грн. за кожну прирощену голову молочного стада. Я думаю, що це буде достатньо гарним мотиватором для збільшення поголів'я худоби", - вважає міністр.
Він повідомив, що продовжують діяти програми 50% компенсації будівництва нових або реконструкції старих ферм та компенсації відсотків по кредитам, які залучені для будівництва ферм.
За словами Присяжнюка, на ці програми у 2011 р. планується витратити 1,5 млрд грн. Ще 10 млн грн виділено на закупівлю доїльного обладнання для селян, які тримають 3 і більше корів.
Відмітимо, за даними Мінагрополітики, на сьогоднішній день Україна виробляє 11,5 млн тонн молока, з яких експортується 1,3 млн тонн. Імпорт молочних продуктів складає 600 тис. тонн.