ua en ru

Україна за 11 міс. 2012 р. експортувала понад 3,3 млн т соняшникової олії на суму понад 3 млрд дол

Україна за 11 місяців 2012 р. експортувала понад 3,3 млн т соняшникової олії на суму понад 3 млрд дол. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, передає прес-служба Мінагрополітики.

"Українська соняшникова олія вже давно визнана у світі. Тому на сьогодні одним із важливих завдань, які стоять перед українськими аграріями, є збереження лідерських позицій на ринку. Хочу наголосити, що ми з цим добре справляємося, адже виробництво цього продукту залишається на високому рівні. У свою чергу, це дає змогу наростити експорт та збільшити обсяги валютних надходжень. Так, у січні-листопаді поточного року виробництво соняшникової олії досягло рекордної позначки у 3,5 млн т, що на 20% більше порівняно з відповідним періодом 2011 р.", - зазначив Микола Присяжнюк.

Міністр поінформував, що у поточному році Україна експортувала соняшникової олії майже на 1 млн т більше, ніж за аналогічний період минулого року. Так, за цей час на зовнішній ринок поставлено 3,3 млн т соняшникової олії.

"Експорт вітчизняної соняшникової олії у поточному році здійснювався більш ніж до 70 країн світу. Найбільшими країнами-імпортерами є Індія - 31%, країни Європейського союзу - 17%, Єгипет - 14% та Туреччина - 7%", - додав Микола Присяжнюк.

Також очільник відомства нагадав, що потреби внутрішнього ринку в олії соняшниковій становлять 15-20% від обсягів її загального виробництва в Україні.

Читайте також: Україна за підсумком 2012 р. експортує на 31% більше сільгосппродукції - на 17 млрд грн, - Присяжнюк