ua en ru

Україна є ключовим партнером НАТО, незважаючи на проблеми з демократією, - помічник генсека

Україна є ключовим партнером НАТО, але проблеми з верховенством права і правосуддям ускладнюють можливості для партнерства. Про це напередодні свого візиту в Україну в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив помічник генсека НАТО з політичних питань і політики безпеки Дірк Бренгельманн.

"Україна є ключовим партнером НАТО. Існування Комісії Україна - НАТО (КУН) визначає Україну однією з трьох країн, разом з Росією і Грузією, які мають формальні інституціоналізовані відносини з альянсом... Зважаючи на масштаб відносин між нами, Україна займає провідне місце у всіх трьох сферах, що обговорювалися в Чикаго: Афганістан, сили і засоби, а також партнерство", - пояснив Бренгельманн.

За його словами, НАТО і надалі готова взаємодіяти з третіми країнами на індивідуальній основі "заради збільшення довіри та прозорості", а також для посилення ефективності оборони від балістичних ракет.

Бренгельманн ще раз підкреслив, що "особлива стурбованість щодо демократичного розвитку та верховенства права ускладнює можливість нашого партнерства розкритися в повній мірі".

Він зазначив, що майбутнє партнерства багато в чому залежить від того, що Україна зробить для вирішення проблем з верховенством права, зокрема, в плані втілення положень нового Кримінально-процесуального кодексу і проведення парламентських виборів у жовтні.

"У цих питаннях наша оцінка збігається з висновками Ради Європи та Венеціанської комісії, а також моніторингової місії ОБСЄ. Осінні вибори також стануть важливим іспитом здатності влади виконувати важкі рішення, які вона повинна прийняти в контексті економічних реформ. Що стосується сектора безпеки і оборони, ми очікуємо прийняття низки довгоочікуваних документів по стратегічному плануванню як демонстрації серйозності намірів уряду в цій сфері", - зазначив помічник генсека НАТО.

Нагадаємо, в декларації Чиказького саміту НАТО лідери країн-членів НАТО висловили стурбованість вибірковим застосуванням правосуддя в Україні.