ua en ru

Україна виступила за вироблення спільної з ЄС газової стратегії до початку липня 2014 р

Після припинення поставок газу з Росії українська сторона виступила за якнайшвидше вироблення до початку липня 2014 року спільної з Євросоюзом стратегії енергопостачання.

Після припинення поставок газу з Росії українська сторона виступила за якнайшвидше вироблення до початку липня 2014 року спільної з Євросоюзом стратегії енергопостачання. Така стратегія необхідна для того, щоб вирішити газову кризу, заявив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в середу, 18 червня, в Будапешті за рамками зустрічі представників ЄС і США з питань енергобезпеки, пише Deutsche Welle з посиланням на агентство AFP.

На думку Коболєва, газове ціноутворення російської компанії "Газпром" використовується як засіб для політичного впливу і тиску не тільки на Україну, але і на інші держави". Він також закликав об'єднати зусилля європейських країн, щоб вирішити питання про прозоре ціноутворення на газ.

Крім того, в рамках візиту в Будапешт міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан і керівник "Нафтогазу України" провели зустрічі з міністром зовнішньої торгівлі та іноземних справ Угорщини Тібором Наврачичем і міністром національного розвитку країни Міклошем Шестаком, на яких сторони дійшли згоди з приводу доцільності збільшення обсягів поставок газу в Україну по території Угорщини. Раніше Україна повідомляла, що має намір приступити до тестових закупівель газу в Словаччині, звідки повинна проводитися реверсна подача палива.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ціни на газ на європейському спотовому ринку зросли майже на 10% після повідомлень про припинення поставок в Україну. За даними Bloomberg, після появи повідомлень про припинення поставок газу в Україну і подання "Газпромом" і "Нафтогазом" взаємних позовів в Стокгольмський арбітраж спотові ціни на європейському ринку на майданчику Zeebrugge зросли на 7,4%, до 44 пенсів за терм (близько 270 дол. за 1 тис. куб. м). Одночасно прибутковість євробондів "Газпрому" з датою погашення у липні 2022 р. зросла на 14 базисних пунктів, до 5,25%.

Такий стрибок цін на споті може бути пов'язаний з нервозністю і побоюваннями європейців, що Україна почне відбирати газ, призначений для Європи. Але навряд чи це дійсно відбудеться до початку жовтня, коли попит на газ почне рости, додав він.