ua en ru

Україна виграла грант СБ у 5 млн дол. на розбудову внутрішніх вуглецевих ринків

Україна стала єдиною країною, що отримала грант Світового банку (СБ) приблизно на 5 млн дол на другому засіданні Асамблеї PMR 27-28 жовтня в Стамбулі на реалізацію проекту з розбудови внутрішніх вуглецевих ринків. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.
Перший транш гранту становитиме 315 тис. дол., його передбачено на реалізацію підготовчої фази проекту PMR в Україні, а саме для підготовки українською стороною технічного завдання на реалізацію основної фази проекту, оцінку нинішньої ситуації в Україні та розроблення документу "Пропозиції щодо ринкової готовності".
Весь проект складатиметься із п'яти етапів: розробка технічного завдання та пропозицій щодо ринкової готовності (опис наявних ресурсів, особливостей української системи викидів парникових газів та їхнього обліку, пропозиції щодо вдосконалення наявних можливостей); збір даних щодо викидів парникових газів та розробка методик управління цими даними; визначення обсягів дозволів на викиди парникових газів, які розподілятимуться серед учасників ринку; розробка нормативно-правової бази для подальшого впровадження вибраної моделі ринку; формування системи управління ринком.
Нагадаємо, 18 жовтня за підтримки Світового банку Держекоінвестагентство та Фонд цільових екологічних (зелених) інвестицій провели круглий стіл із залученням державних органів, а також експертних, бізнесових та громадських організацій, присвячений перспективі участі України у проекті PMR.
Концепція PMR була затверджена в березні 2010 року. В грудні 2010 року в рамках 16-ї конференції сторін Кіотського протоколу в Канкуні відбулася презентація та старт проекту. Перша зустріч Асамблеї партнерства відбулася в останніх числах травня ц.р. у Барселоні. В ній вперше взяла участь Україна, як одна з десяти країн впровадження програми.