ua en ru

Україна видала підозрюваного в екстремізмі громадянина Росії, - Генпрокуратура РФ

За запитом Генеральної прокуратури Російської Федерації Україна видала громадянина Росії Михайла Волкова, обвинуваченого в екстремізмі та вбивствах. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури Російської Федерації (Генпрокурор РФ Юрій Чайка на фото).

За запитом Генеральної прокуратури Російської Федерації Україна видала громадянина Росії Михайла Волкова, обвинуваченого в екстремізмі та вбивствах. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури Російської Федерації (Генпрокурор РФ Юрій Чайка на фото).

Таким чином задоволено запит Генеральної прокуратури Російської Федерації в Генеральну прокуратуру України про видачу громадянина Російської Федерації Михайла Волкова для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 209 (бандитизм), п.п. "а", "ж", "з", "л" ч. 2 ст. 105 (вбивство двох і більше осіб, вчинене організованою групою, поєднане з бандитизмом, за мотивами ідеологічної та національної ненависті та ворожнечі), ч. 3 ст. 222 (незаконні придбання, передача, зберігання, перевезення і носіння зброї, його основних частин, боєприпасів та вибухових пристроїв, вчинені організованою групою) Кримінального кодексу Російської Федерації.

Як вважає слідство, Волков був учасником екстремістського співтовариства, створеного для вчинення злочинів екстремістської спрямованості, та членом стійкої озброєної групи - "Бойова організація російських націоналістів". У складі зазначених груп він здійснював напади на громадян, вбивства за мотивами ідеологічної та національної ненависті та ворожнечі. Крім того, будучи членом зазначеної групи, він незаконно купував, передавав, зберігав, перевозив та носив вогнепальну зброю, його основні частини, боєприпаси і вибухові пристрої. Крім того, Михайла Волкова звинувачують у співучасті у вбивствах російського антифашиста Федора Філатова та студента Расула Халілова, який проходив у справі "Чорних яструбів" - етнічної злочинного угруповання, члени якої звинувачувалися у нападах на осіб слов'янської зовнішності. У квітні цього року Росія оголосила його у міжнародний розшук, а 10 травня він був затриманий у Києві співробітниками СБУ.

У зв'язку з тим, що Волков сховався від органів слідства, Басманний суд Москви обрав стосовно нього запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Розглянувши запит Генеральної прокуратури Російської Федерації, Генеральна прокуратура України прийняла рішення про видачу Волкова в Росію. Затриманий оскаржив дане рішення, проте судові органи України залишили його в силі, а скаргу без задоволення.

Наразі Волков прийнятий від правоохоронних органів України і етапований в один із слідчих ізоляторів ФСВП Росії.