ua en ru

Україна включила майже 300 природних об'єктів до Смарагдової мережі Європи

Україна включила майже 300 природних об'єктів до Смарагдової мережі Європи Фото: Смарагдова мережа Європи (euneighbours.eu)

До Смарагдової мережі Європи увійшло 10% території України

Україна виділила 271 природоохоронний об'єкт, площею 6,2 млн га, що становить 10% площі України, для включення до Смарагдової мережі Європи. Про це на прес-конференції розказав перший секретар представництва Євросоюзу в Україні Хосе Мануель Ернандес, передає кореспондент РБК-Україна.

"Угода про асоціацію включає дві директиви: оселищна та директива, що стосується охорони деяких видів птахів. Смарагдова мережа важлива не тільки для цих двох директив. Вона вимагає гармонізації у підтриманні флори та фауни. Україна виділила 271 територію для включення до Смарагдової мережі. Завдяки законопроекту, сподіваюся, нам вдасться врегулювати всі питання. Я би хотів висловити сподівання, що ми перейдемо на наступний етап роботи. Справжня робота почнеться після законопроекту. Я сподіваюсь, що робота почнеться якнайшвидше", - повідомив він.

Зазначимо, метою створення Смарагдової мережі (Emerald Network) Європи є збереження природної фауни, флори та оселищ. Вона була ініційована та координується Бернською конвенцією (1979). Смарагдова мережа має переважно ті самі основи формування, що й НАТУРА 2000, але діє за межами Європейського союзу, розвиваючи загальноєвропейський підхід щодо охорони типів природних оселищ.

Наразі Європейський союз сприяє, в тому числі фінансово, розвитку механізмів охорони природних оселищ та визначенню спеціальних природоохоронних територій (ASCI) Смарагдової мережі.

Нагадаємо, Державна служба геології та надр України готується у березні 2018 року до I аукціону з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.