ua en ru

Україна бачить у перебуванні хасидів на кордоні порушення транзитних правил Білорусі

Україна бачить у перебуванні хасидів на кордоні порушення транзитних правил Білорусі Фото: хасиди на кордоні з Україною (belta.by)
Автор: РБК-Украина

Ситуація з перебуванням хасидів на кордоні України свідчить про те, що вони порушують карантинні правила Білорусі про транзит іноземців. Київ звертається до Мінська з вимогою забезпечити дотримання законодавства України та Білорусі.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ України.

У МЗС зазначили, що вчора направили ноту з проханням не оформляти паломників-хасидів на виїзд до України.

При цьому, за відомостями, які є в українському МЗС, іноземці по прибуттю до Білорусі мають проходити 14-денну самоізоляцію. А транзит через територію країни допускається протягом 48 годин на шляху до країни постійного або тимчасового проживання

"Переважна більшість паломників знаходиться на ділянці кордону більше 48 годин та не є особами, які постійно/тимчасово проживають в Україні, що є порушенням встановлених в Республіці Білорусь карантинних правил режиму транзиту", - йдеться в повідомленні

У зв'язку з цим, українська сторона просить Мінськ забезпечити дотримання паломниками карантину та чинного законодавства обох країн.

Зазначимо, 10 вересня Білорусь оголосила про введення обов'язкового двотижневого карантину для приїжджих з Ізраїлю. Крім нього, в "червоний список" включили ще кілька країн.

Нагадаємо, Україна закрила пункт пропуску "Нові Яриловичі" на кордоні з Білоруссю, біля якого знаходяться сотні паломників-хасидів.

Крім того, Офіс президента звинуватив владу Білорусі в розпалюванні конфлікту з хасидами.