ua en ru

Офіс президента звинуватив владу Білорусі у розпалюванні конфлікту з хасидами

Офіс президента звинуватив владу Білорусі у розпалюванні конфлікту з хасидами Фото: паломник (dpsu.gov.ua)

Офіс президента закликав владу Білорусі не створювати додаткове напруження на україно-білоруському кордоні. Білоруська влада поширює серед хасидів чутки про те, що вони зможуть потрапити на територію України через білоруський кордон.

Про це йдеться в заяві Офісу президента.

В Офісі зазначили, що на кордоні з Білоруссю знаходиться близько двох тисяч паломників-хасидів. Більшість з них прибули з Ізраїлю, довірившись чуткам про те, що український кордон відкритий.

"Закликаємо білоруську владу припинити створювати додаткове напруження на кордоні з нашою державою і не поширювати неправдиві обнадійливі заяви для паломників, які можуть створити в них відчуття, що кордон України все ж може бути відкритий для іноземців", - йдеться в заяві.

Також в Офісі президента констатували, що позиція української влади, яка не визнала результати виборів у Білорусь, викликала особисту образу деяких представників білоруської влади. Ця образа поширюється на площині міждержавних відносин.

"Ми підтримуємо загальновизнані на Європейському континенті демократичні цінності і вважаємо, що кожна держава повинна дотримуватися зобов'язання повністю забезпечувати права і свободи людини, які гарантовані міжнародними конвенціями і відповідним національним законодавством, принаймні формально існує також і в Білорусі", -додали в ОП

Нагадаємо, на україно-білоруському кордоні вже дві доби знаходиться велике скупчення хасидів, які намагаються потрапити в Україну для святкування Рош ха-Шана в Умані. При цьому в Україні діє заборона на в'їзд іноземців до кінця вересня, у зв'язку з чим хасидів не пускають на територію країни.

Додамо, вчора Верховна рада ухвалила заяву по Білорусі, в якій не визнала результати виборів і засудила політичні переслідування опозиції.