ua en ru

Україна у поточному маркетинговому році експортувала вже 20,2 млн т зерна

В Україні станом на 11 квітня 2013 р. експорт зерна збільшився на 3,6 млн т, ніж за аналогічний період минулого року - до 20,2 млн т. Про це повідомив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

"Погодні умови більше не затримують відвантаження зернових на порти, тому українські аграрії продовжують поступово нарощувати динаміку експорту. І вже маємо показовий результат. Так, станом на 11 квітня Україна поставила на зовнішні ринки понад 20,2 млн т зернових. А це на 3,6 мільйона тонн більше, ніж за аналогічний період попереднього маркетингового року", - зазначив Присяжнюк.

Він додав, що на сьогодні основу ескорту зернових становить кукурудза. Станом на 11 квітня її вже поставлено на зовнішні ринки майже 11,4 млн т.

Також міністр відзначив таку тенденцію, як поступове нарощування динаміки експорту продуктів переробки зерна, зокрема, борошна. Його з початку поточного маркетингового року поставили на зовнішні ринки майже 160 тис. т.

Також Присяжнюк зазначив, що наявних запасів зерна достатньо для внутрішніх потреб. При цьому є ще значні можливості експорту в квітні-червні.

"В Україні немає підстав для виникнення дефіциту зерна на внутрішньому ринку. Крім того, враховуючи процеси, які відбуватимуться на зовнішньому і внутрішньому ринках, показники балансу будуть коригуватися. Загалом, до кінця липня ми плануємо виконати поставки прогнозованих обсягів зерна, т.е . експортувати 24,6 млн т зернових", - додав Присяжнюк.

Читайте також: Україна планує в найближчі п'ять років збільшити виробництво технічних культур до 15 млн т, - Азаров