ua en ru

Україна в 2013 р. планує закупити в Угорщини та Словаччини до 7 млрд куб. м газу, - Чупрун

Україна в 2013 р. планує закупити в Угорщини та Словаччини до 7 млрд куб. м газу. Про це в ході Енергетичного форуму Адама Сміта заявив заступник голови "Нафтогазу України" Вадим Чупрун, передає кореспондент РБК-Україна.

"З метою диверсифікованого імпорту природного газу "Нафтогаз" здійснює роботу з організації поставок природного газу з Європи в Україну... На сьогоднішній день налагоджено постачання природного газу через територію Польщі та щоденний обсяг поставок становить 1,8 млн куб. м і буде збільшуватися протягом року. В поточному році планується також укладення окремих контрактів на поставку природного газу в обсязі до 7 млрд куб. м газу через територію Угорщини та Словаччини. З 1 березня 2012 р. "Укртрансгаз" забезпечив можливість прийомів газу з Угорщини в Україну в обсязі до 3 млн куб. м на добу у зимовий період і до 1 млн куб. м на добу в літній період. Угорська сторона підтвердила технічну можливість подачі. В даний час сторони підписали технічну угоду і готові для транспортування газу", - сказав Чупрун.

Він підкреслив, що з оператором ГТС Словаччини та "Укртрансгазом" узгоджено порядок прийому-передачі газу: "Заплановані обсяги поставок до 3 млн куб. м на добу. На даний момент вимагають узгодження технічна сторона транспортування газу зі Словаччини в Україну".

В цілому Чупрун зазначив, що після вирішення низки технічних питань формування сприятливої ​​кон'юнктури на спотовому ринку Європи "Нафтогаз" підпише контракти купівлі-продажу з поставками через територію Словаччини та Угорщини.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявляв, що на сьогоднішній день надходять пропозиції про постачання газу в Україну з Європи не тільки від німецької компанії RWE, але і від інших компаній. "Зі Словаччиною є технічні питання, які ми погоджуємо, а з Угорщиною у нас практично всі питання вже вирішені", - заявляв він.

Читайте також: Україна може забезпечити зберігання європейського газу в сховищах в обсязі не менше 15 млрд куб. м, - Чупрун