ua en ru

Україна в 2013 р. планує експортувати 100 тис. т м'яса птиці в Митний союз

В наступному році Україна планує експортувати 100 тис. т м'яса птиці в Митний союз і понад 20 тис. у Європу. Про це повідомив голова Союзу птахівників України Олександр Бакуменко, передає кореспондент РБК-Україна.

"В наступному році ми плануємо 100 тис. т м'яса птиці вивести в Митний союз і 20-30 тис. т - в Європу спробуємо поставити", - сказав Бакуменко.

За його словами, перші поставки в Євросоюз можуть початися вже в жовтні-листопаді. "Всі процедурні питання вже пройдено. Рішення комісії ЄС прийнято. Зараз відбувається узгодження з країнами СОТ, і ми сподіваємося, що в жовтні-листопаді Україна буде відкрита як третя країна поставки продукції в Європу. Найперше це буде яєчний порошок, також м'ясо птиці, швидше за все філе", - зазначив голова Союзу птахівників.

За його словами, однією із складностей поставки м'яса птиці в Європу є те, що досі не підписано угоду про зону вільної торгівлі. "Продукти є, одна складність - якщо б ми працювали в зоні вільної торгівлі, яка зараз ще не ратифікована, то була б нульова ставка на ту кількість квоти, яку нам дала Європа, і це було би дуже цікаво економічно", - сказав Бакуменко.

Він також повідомив, що й досі в Україну не прийшли списки підприємств, які акредитовані на поставку в Митний союз. За його словами, остання перевірка по Митному союзу - це була перевірка ветеринарною інспекцією Митного союзу. Сьогодні від України поставкою продукції займається "Миронівський хлібопродукт", але додатково перевіряються ще два інші підприємства.

Читайте також: Асоціація птахівників звернулась до уряду з проханням захистити вітчизняного товаровиробника від надмірного імпорту