ua en ru

Україна в 2010 р. зайняла 134 місце з 178 країн світу за рівнем корупції, - Transparency International

У рейтингу країн за рівнем корупції за 2010 р. Україна посіла 134 місце серед 178 країн світу. Даний рейтинг підготовлений глобальною антикорупційною неурядовою організацією Transparency International. Про це свідчать результати дослідження, опубліковані на веб-сайті творчого об'єднання "Торо", яке є контактною групою Transparency International в Україні.

У рейтингу, де рівень корупції оцінюється за шкалою від 0 до 10 балів, у якій 0 означає тотальну корумпованість держави, а 10 - фактичну відсутність корупції, Україна отримала 2,4 бали (у 2009 р. - 2,2), це, як і раніше, говорить про те, наскільки серйозною проблемою для України є тотальна корумпованість.

Незважаючи на поліпшення в порівнянні з минулим роком, цей показник дуже далекий від бажаного результату, зазначає Transparency International.

Відстежуючи протягом останніх 12 років рівень сприйняття корупції в Україні, організація неодноразово висловлювала стурбованість критичною ситуацією в державі. Зокрема, якщо в 2006 р. Україну, маючи оцінку в 2,8 бала, займала 99-104 місце серед 163 країн світу, у яких здійснювалося дослідження, то в 2009 р. з результатом в 2,2 бали України вже опинилася на 146 -153 місці серед 180 країн. У 2010 р. оцінку 2,4 бала, крім України, отримали 9 країн, а це значить, що Україна ділить з ними 134-143 місця.

У зв'язку з цим реальна боротьба з корупцією має стати головним національним проектом нинішньої української влади, підкреслює Transparency International.

"Сьогодні Україна демонструє незначну тенденцію до поліпшення рівня корупції в державі. Цей фундамент був закладений ще в 2009 р., коли парламент прийняв пакет антикорупційних законів, Кабінет міністрів України ввів посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики і почав системно впроваджувати заходи по боротьбі з корупцією . Ці ініціативи були підтримані вже новою владою на чолі з Президентом України Віктором Януковичем, який одним із своїх перших указів створив Національний антикорупційний комітет і доручив йому розробку Національної антикорупційної стратегії ", - відзначає "Торо".

Але, як нагадує організація, за шість місяців роботи антикорупційний комітет зібрався тільки двічі і, за оцінками експертів, не втілив жодної ініціативи, за винятком кількох прес-релізів.

Крім того, хоча Україна повністю імплементувала 5 з 27 рекомендацій групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) щодо подолання корупції і розробила два проекти Національної антикорупційної стратегії, вступ у силу всього пакету антикорупційних законів, прийнятих ще влітку 2009 р., вже двічі переносили - на 1 січня 2011 р.

"Україна виявляє найменші зусилля у боротьбі з корупцією з усіх відомих мені країн", - цитра "Торо" президента GRECO Драго Коса.
Індекс сприйняття корупції Transparency International є комплексним індексом, що складається з 13 різних досліджень думки експертів і бізнесменів. Дослідження проводилося в січні 2009 - вересні 2010 рр.

Росія зайняла 154 місце в світовому індексі сприйняття корупції, складеному міжнародною організацією Transparency International.