ua en ru

Україна посилила контроль за ввезенням свинини з РФ

У зв'язку з виявленням випадків захворювання на африканську чуму свиней в Курській області, українські ветеринарно-санітарні пункти контролю на державному кордоні запрацювали в посиленому режимі. Про це повідомляє прес-служба Держветфітосанітарної служби України.
Зокрема, невідкладних заходів вжито в Харківській, Сумській, Чернігівській областях, а також у Криму. Про це сьогодні заявив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк.
"Ветеринарно-санітарні інспекції на кордонах почали вилучення м'ясної продукції у громадян, що прибувають в Україну. Також посилено нагляд за видачею ветеринарних документів на переміщення тварин і продукції тваринного походження територією України", - повідомив Іван Бісюк.
"З сьогоднішнього дня ввезення свинини з Росії взято під особливий контроль. У найближчий час будуть ліквідовані місця стихійної торгівлі у регіонах, що знаходяться у зоні ризику. Усі регіональні державні лабораторії ветеринарної медицини вже почали забезпечуватися необхідним діагностичним устаткуванням для лабораторних досліджень на АЧС», - поінформував Голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.
Із початку року у РФ зареєстровано 44 випадки захворювань свиней на африканську чуму. Останні випадки хвороби зафіксували у Курській області, в особистому підсобному господарстві у 85 км від українського кордону. Основними причинами поширення хвороби є безконтрольне переміщення хворих тварин, сировини і продукції тваринного походження, що містять збудника хвороби.
Курська область є особливою з точки зору розповсюдження африканської чуми свиней. Це пов'язано з великою кількістю диких кабанів, а також географічним розташуванням і природнім ландшафтом, зокрема наявністю лісів.