ua en ru

Україна погрожувала збити літак "Бєлавіа", - МЗС Білорусі

Україна погрожувала збити літак "Бєлавіа", - МЗС Білорусі Фото: прес-секретар МЗС Білорусі Дмитро Мирончик

Білорусь погрожує оприлюднити запис переговорів, якщо Україна не надасть адекватну реакцію

Україна погрожувала збити літак "Бєлавіа", який 21 жовтня 2016 року здійснював рейс з Києва до Мінська. Про це заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ Білорусі Дмитро Мирончик, передає прес-служба відомства.

"У нас є розшифровка переговорів екіпажу літака "Бєлавіа", що летів рейсом "Київ - Мінськ" 21 жовтня, з українським диспетчером. У цьому документі є чіткі заяви про загрозу застосування бойової авіації у випадку, якщо літак не розвернеться і не прибуде в Київ. З цієї розмови абсолютно чітко зрозуміло, що ці слова - не ініціатива диспетчера, а вказано конкретне відомство, що віддало відповідні команди", - заявив Мирончик.

Він також зазначив, що Білорусь здивована позицією української сторони в цьому питанні.

"Українська сторона мала можливість домогтися своїх цілей, не вдаючись до примусових дій стосовно повітряного судна, а використовуючи двосторонні механізми співробітництва по лінії силових структур. На жаль, на згадану ситуацію реакція української сторони абсолютно відсутня. Якщо її не буде і далі, то ми будемо змушені зробити додаткові кроки, аж до опублікування розшифровки переговорів членів екіпажу з українським диспетчером", - додав Мирончик.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Бєлавіа" готова надати запис погроз українського авіадиспетчера. В СБУ пояснили повернення білоруського літака в Київ загрозою нацбезпеці, а заяви про погрозу підняти в повітря винищувачі назвали абсурдними. За версією української сторони, на борту знаходився ймовірний терорист. Після посадки літака у Києві з рейсу зняли громадянина Вірменії Армена Мартиросяна, проте спецслужби його в результаті відпустили.