ua en ru

Україна вимагає від РФ припинити репресії щодо мешканці окупованого Криму

Україна вимагає від РФ припинити репресії щодо мешканці окупованого Криму Фото: МЗС України (РБК-Україна)

Щодо громадян України в Криму було скоєно дискримінацію за національною ознакою

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії негайно припинити протиправні дії по відношенню до громадян України, незаконно переміщених з тимчасово окупованого Криму до РФ. Про це йдеться у заяві на сайті МЗС.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з протиправними та антигуманними діями російської сторони по відношенню до громадян України Мусліма Алієва, Еміра-Усеїна Куку, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова, незаконно переміщених з тимчасово окупованого Криму до Росії у зв’язку з передачею сфабрикованої проти них кримінальної справи на розгляд до Північнокавказького окружного військового суду", - сказано в заяві.

Зазначається, що під час етапування з території тимчасово окупованого Криму до Росії затримані зазнали "нелюдського поводження, яке принижує честь та гідність людини". Також щодо громадян України було вчинено дискримінацію за національними ознаками, зокрема побиття та психологічний тиск.

Крім того, під час попереднього судового слухання у середу, 24 січня, були необґрунтовано відхилені всі законні клопотання адвокатів щодо затриманих. На переконання МЗС, це свідчить про упереджене ставлення до обвинувачених та заангажованість російського суду.

"Українська сторона розцінює такі дії як свідоме нехтування Кремлем взятими на себе міжнародними зобов’язаннями, зокрема передбаченими положеннями Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню. Вимагаємо від держави-агресора негайно припинити судовий фарс за сфальсифікованою справою проти громадян України та вжити вичерпних заходів з метою відновлення їхніх порушених прав", - сказано в заяві МЗС.

Також у відомстві закликали світову спільноту публічно засудити Росію та змусити її припинити злочини проти прав людини.

Нагадаємо, раніше МЗС України закликало міжнародні організації вжити заходів для звільнення українського журналіста Романа Сущенка. Його підозрюють у роботі нібито на українську розвідку.