ua en ru

Україна вимагає від Хорватії екстрадиції екс-співвласники мережі ресторанів "Козирна карта" Задорожного

Колишній співвласник найбільшої мережі ресторанів в Україні "Козирна карта" Андрій Задорожний, який залишив країну півтора роки тому, об'явився в хорватській в'язниці. Правоохоронні органи зажадали від Хорватії видачі пана Задорожного, обвинуваченого в шахрайстві, пише "Комерсант-Україна". Джерела в мережі пояснюють, що силові органи діють з подачі колишніх партнерів бізнесмена і кредиторів мережі. Міністерство поки не отримало відповіді від хорватських правоохоронних органів.

Задорожний залишив Україну близько півтора роки тому, причини цього в "Козирної карти" не афішували. Як пояснив колишній менеджер мережі, проблеми у бізнесмена почалися після того, як влада Києва зажадали ліквідації всіх київських дебаркадерів, більша частина яких належала "Козирної карти". "У мережі близько десяти акціонерів, причому деякі з них не фігурують ні в одному документі. Задорожний був якимсь сполучною ланкою між ними, а також публічною особою компанії. Саме на нього була оформлена велика частина кредитів, взятих для будівництва ресторанів на воді", - пояснює співрозмовник видання. Коли дебаркадери опинилися під забороною, банки зажадали повернення кредитів, загальна сума яких оцінювалася в 75 млн грн. Після цього Задорожний вилучив значну суму з обороту компанії і зник у невідомому напрямку, стверджує співрозмовник.

Керуюча компанія, що належала Задорожному і володіла частками в деяких ресторанах мережі, була примусово ліквідована іншими акціонерами незабаром після зникнення бізнесмена. "На сьогодні ресторани мережі об'єднує, по суті, тільки бренд. Юридично її не існує", - зазначає джерело. За допомогою ліквідації компанії акціонери убезпечили себе як від потенційних спроб Задорожного повернути частку в бізнесі, так і від можливих рейдерських атак. "Оскільки єдиного бізнесу не існує, відбирати у них, по суті, нічого", - зазначає співрозмовник.

Крім того, СБУ звинувачує Задорожного у фінансових махінаціях з участю "Родовід Банку". У 2007 р. бізнесмен узяв кредит у розмірі 5,25 млн дол. у банку під заставу власного ресторану "Дежа вю". Як пізніше встановили в СБУ, у липні-листопаді 2009 р. Задорожний підробив цілий пакет документів, завдяки яким ресторан вартістю 62,8 млн грн був виведений із застави, а замість нього банку були передані підробні документи на земельні паї.

Як повідомляють джерела, акціонери мережі намагалися знайти Задорожного, використовуючи власні зв'язки в СБУ. Бізнесмен був оголошений у розшук 6 липня 2012 р. саме з ініціативи СБУ - його підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах. Це порушення карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Читайте також: ГПУ сподівається на екстрадицію Лазаренка для притягнення до кримінальної відповідальності