ua en ru

Клімкін сподівається, що РФ погодиться на обмін заручниками, щоб "зберегти обличчя"

Клімкін сподівається, що РФ погодиться на обмін заручниками, щоб "зберегти обличчя" Фото: Павло Клімкін (yes-ukraine.org)

Клімкін не виключає, що для звільнення українських ув'язнених може бути залучена третя сторона

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін сподівається, що Російська Федерація (РФ) погодиться на обмін заручниками, щоб "зберегти обличчя". Про це він заявив в інтерв'ю The Independent.

За словами Клімкіна, звільнення голодуючого українського політв'язня Олега Сенцова, утримуваного у в'язниці в Росії, ускладнене тим, що Кремль "не цінує людське життя". Він також заявив, що Росія розглядає людей як "людський матеріал, який повинен бути витрачений".

"Це два принципово різних світи. Ми пропонували схеми обміну ув'язненими, але Кремль, схоже, не піклується про своїх людей. Ми абсолютно різні", - зазначив він.

Клімкін також додав, що для звільнення ув'язнених на даний момент він працює по "всім можливим каналам". За його словами, Україні допомагали французи, німці та американці. Багато з цих контактів були конфіденційними.

Крім того, Клімкін сказав, що сподівається, що "Росія врешті-решт погодиться на обмін щоб "зберегти обличчя". Він також не виключив, що українські в'язні можуть бути випущені Росією в третю країну.

"Знаючи, що я роблю, я вважаю, що нам врешті-решт це вдасться, але було б неправильно називати якісь часові рамки. Це дуже чутливе питання - і для нас, і, що важливіше, для сімей", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що український омбудсмен Людмила Денісова знову пропонує російській колезі Тетяні Москальковій провести зустріч для обговорення реалізації домовленостей президентів України та РФ про відвідування утримуваних в тюрмах двох країн.

Зазначимо, раніше Москалькова заявляла, що обмін Сенцова на російських ув'язнених, які містяться в Україні, неможливий, так як він має громадянство і Росії, і України.