ua en ru

Україна втрачає мільйони через податкові схеми, - Spiegel

Україна втрачає мільйони через податкові схеми, - Spiegel Ілюстративне фото (flickr.com)

Сума збитків сягає 750 млн євро в рік

Україна щороку втрачає до 750 млн євро податків через сумнівні схеми з уникнення їхньої сплати. Про це повідомляє видання Spiegel Online.

В повідомленні зазначається, що за результатом дослідження фракції Лівих та скандинавських Зелених у Європарламенті, результати якого опинилися у розпорядженні німецького видання, Україна щороку втрачає до 750 мільйонів євро податків.

"Результати дослідження свідчать, що в минулі три роки (від 2015 до 2017) експорт залізної руди з України був як мінімум на 20 відсотків недооцінений", - йдеться в дослідженні.

Зазначається, що не лише залізна руда, а й сталь та продукти сільського господарства потрапляють під схеми.

Згідно з дослідженням, найпоширенішим методом ухиляння від сплати податків є встановлення так званої трансфертної ціни. Компанії з країни з більш високими податками, наприклад України, продають свою продукцію до відділів тієї ж самої компанії, однак в країнах з нижчими податками за ціною нижчою за ринкову. Таким чином, компанія надає меншу суму прибутку до оподаткування в Україні.

Автори дослідження вважають результати дослідження особливо значимими у зв'язку з тим, що ЄС від 2014 року надав Україні фінансову допомогу на 11 млрд євро.

"Це є великою грошовою допомогою країні, чий річний економічний оборот складає 92 мільярди євро", - вважають дослідники.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що Україна почала переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо нової угоди, яка замінить поточну програму допомоги обсягом 17,5 млрд доларів.