ua en ru

Україна веде переговори з МВФ про нову програму допомоги

Україна веде переговори з МВФ про нову програму допомоги Ілюстративне фото (flickr.com/Jamille Wilson)

Нова угода замінить поточну програму допомоги обсягом 17,5 млрд доларів

Україна почала переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо нової угоди, яка замінить поточну програму допомоги обсягом 17,5 млрд доларів. Про це повідомила представник президента у Верховній раді Ірина Луценко, передає Reuters.

При цьому Луценко не сказала, якими можуть бути умови нової угоди і коли вона почнеться.

Як наголошується, нова угода може дати Україні можливість виконати умови існуючої програми і має забезпечити боргові виплати, пік якого припаде на наступний рік.

"Це означає, що МВФ оцінив ті реформи, той темп, ті результати реформ, які ми зробили в рамках тієї програми і готовий надати нам вже іншу програму, програму для країн, які розвиваються", - сказала вона.

Нагадаємо, Україна і Європейський союз підписали меморандум і кредитну угода щодо надання макрофінансової допомоги ЄС на 1 млрд євро. Найближчим часом Мінфін МЗС України запропонують президенту Петру Порошенко терміново внести на розгляд Верховної ради проект закону про ратифікацію цих договорів.

У НБУ вважають, що місія МВФ погодить транш Україні на наступному тижні. У НБУ заявили, що продовження Фондом фінансової підтримки України залишається важливим елементом забезпечення макрофінансової стабілізації України.