ua en ru

Україна своїми останніми діями провокує ЄС, - євродепутат

Україна своїми останніми діями провокує Європейський Союз. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle заявила голова франції Зелених у Європарламенті Ребекка Хармс.

"Я дуже розчарована рішенням українського парламенту не голосувати за закон, який уможливив би краще лікування Юлії Тимошенко. Я вважаю відсування вирішення цього питання справжньою політичною дурістю і провокацією на адресу Європейського Союзу. Я бачу дедалі менше можливостей для того, аби за цих умов угода про асоціацію, яка принесла би для більшості громадянок та громадян України великі переваги, вступила в дію", - зазначила євродепутат.

Водночас Хармс сподівається, що під час свого сьогоднішнього звіту в ЄП керівники моніторингової місії Пет Кокс та Олександр Квасьнєвський пояснять, у чому, на їхню думку, полягають приховані причини сьогоднішніх подій у Києві.

"Окрім того, я очікую, що вони також нададуть нам відомості про інші події останніх днів, котрі мене також дуже непокоять. Адже, як стало відомо, пана Власенка (захисника Тимошенко) викликали на допит до Генеральної прокуратури і йому нині заборонено залишати країну. Окрім того, чотирьох депутатів, яких я частково знаю особисто, серед яких пан Немиря, викликали до генерального прокурора. У мене складається враження, що, ймовірно, замість того, аби зійти зі шляху вибіркового та політично мотивованого правосуддя, цей напрямок знову посилюється. У випадку такого розвитку відповідальні за нього Президент Янукович та український уряд змарнують можливості угоди про асоціацію", - зазначила вона.

Втім, вона відмовилася говорити про свої очікування від саміту у Вільнюсі наприкінці листопада 2013 р.

"Поки ми не знаємо, якими є оцінки актуальних подій Петом Коксом та Олександром Квасьнєвським, я не можу нічого про це сказати. Але важливим є те, що ці події насправді дуже провокують Європейський Союз. І що у боротьбі за європейські цінності та основні права, а також за дієве верховенства права ми не маємо права йти на компроміси", - зазначила Хармс.