ua en ru

Україна стане енергонезалежною через залучення світових інвесторів у газовидобування, - Кононенко

Україна стане енергонезалежною через залучення світових інвесторів у газовидобування, - Кононенко Фото: Ігор Кононенко (РБК-Україна)

Кононенко прокоментував залучення іноземних інвестицій в Україну

Всесвітньо відома нафтогазовидобувна компанія Nafta готова інвестувати у видобуток газу в Україні на території Юзівського родовища за Угодою про розподіл продукції, яка є найкращим інструментом залучення інвесторів. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив народний депутат України від фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко, коментуючи повідомлення про те, що Кабінет міністрів планує передати 90% прав та обов′язків ТОВ "Надра Юзівська" компанії Yuzgas B.V.

"Щодо питання по "Надра Юзівська", там є ключовий інвестор – відома чесько-словацька компанія Nafta, яка вже має і розробляє одне газове родовище в Україні. Вони планують і хочуть розробляти Юзівське родовище. Я це питання політично підтримую і вважаю, що механізм Угод про розподіл продукції – це найпростіший та найскоріший інструмент залучення іноземних інвестицій в Україну", – заявив Кононенко.

На думку народного депутата, інструмент угод про розподіл продукції цікавий інвесторам, тому що в ньому є гарантії незмінності законодавства в майбутньому, і попри зміни в законодавстві угода залишається чинною як на момент її підписання.

"Також інвестор підписується під тим, що гарантовану частину продукції в натуральному вигляді він віддає державі Україна або еквівалент за ринковою ціною, якщо є така домовленість. Тому я переконаний, Угоди про розподіл продукції – це найшвидший шлях здобуття Україною енергетичної незалежності та розвитку країни за рахунок власного видобутку газу та нафти", – наголосив Ігор Кононенко.