ua en ru

Україна і США повинні представити план досягнення Україною енергонезалежності в лютому 2018, - експерт

Україна і США повинні представити план досягнення Україною енергонезалежності в лютому 2018, - експерт Фото - з відкритих джерел

За даними експерта, на підготовку документа виділено 30 млн доларів

У лютому 2018 року Україна і США повинні спільно подати План досягнення Україною енергетичної незалежності від Росії. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook заявив директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Експерт зазначив, що в серпні 2017 року президент США Дональд Трамп підписав новий закон про санкції проти РФ. Частина цього документа присвячена Україні, мова йде про предметну і конкретну допомогу у досягненні енергетичної незалежності України від Росії.

"Що пропонується? Розробити спільний план (США-Україна) підвищення енергетичної безпеки України. Нарощування обсягу енергії, виробленої Україною і зниження залежності від імпорту з РФ. План повинен включати в себе: стратегію лібералізації ринку, ефективне регулювання, нагляд і диверсифікацію постачань, застосування в Україні передових технологій в нафтогазовому секторі, проведення нових геофізичних досліджень з метою розширення ресурсної бази України, розширення можливостей для передачі електроенергії між Україною і Європою, посилення стабільності та надійності українських електромереж і підвищення енергоефективності України", - пише Амелін

Директор економічних програм Українського інституту майбутнього також підкреслив, що тільки на підготовку документа виділено 30 млн доларів, а потенційні інвестиції в реалізацію такого плану можуть перевищити 2-5 млрд доларів. При цьому, за його даними, Україна не поспішає з підготовкою такого документа.

Як раніше заявляв політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, будь-яка військово-політична допомога Україні з боку США, фактично, поставлена в залежність від реформ в енергосекторі. На думку політолога, Україна вже почала процес реформування, прийнявши відповідний закон. Крім того, почався процес лібералізації ціноутворення на енергоресурси, що також є вимогою західних партнерів (затвердження формул Дюссельдорф+ і Роттердам+).

17 серпня співробітники НАБУ провели обшуки в будівлі НКРЕКП в рамках кримінального провадження про змову в інтересах генкомпаній при затвердженні формули "Роттердам+". Також НАБУ заявило про плани розслідування формулу встановлення ціни на газ Дюссельдорф+.

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк всі звинувачення співробітників НАБУ спростовує. Зі свого боку, Регулятор звернувся в секретаріат європейського Енергетичного співтовариства з проханням провести незалежний аналіз його діяльності. Директор Енергоспівтовариства Янез Копач на презентації Щорічного звіту про стан виконання Україною зобов'язань, взятих за Протоколом про приєднання нашої країни до Енергетичного співтовариства заявив, що аудит має завершитися до кінця 2017 року.