ua en ru

Україна і США домовилися про спільну боротьбу з наркобізнесом

Україна і США домовилися про спільну боротьбу з наркобізнесом Фото: Арсен Аваков (mvs.gov.ua)

В даний час вже виділено перший транш в розмірі 1 млн доларів

Україна і США будуть співпрацювати в боротьбі з міжнародним наркотрафіком і злочинами, пов'язаними з обігом наркотиків в ряді країн. Про це, 16 квітня, йшлося під час зустрічі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з адміністрацією Управління протидії наркозлочинності Мін'юсту США Робертом Паттерсоном, передає прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

Зокрема Аваков заявив, що на даний момент, злочинці діють використовуючи цифрові платіжні платформи і віртуальну криптовалюта.

"Для нас дуже важлива співпраця з іноземними правоохоронними органами, зокрема, в питаннях протидії наркозлочинності. Адже сьогодні злочинні угруповання діють не тільки в рамках кордонів однієї країни. Вони активно використовують інноваційні технології, цифрові платіжні платформи і віртуальну криптовалюта. І в цьому випадку, для збору електронних доказів, необхідно організувати взаємодію з іншими органами, в тому числі і на міжнародному рівні ", - зазначив Аваков.

Як повідомляється в переговорах також взяв участь перший заступник голови Нацполіціі - начальник кримінальної поліції В'ячеслав Аброськін.

Він повідомив, що українська і американська сторони прийшли до домовленості про створення спільної контактної групи "Україна - Туреччина - DEA" для протидії транскордонним організованим злочинним групам і незаконному обігу наркотиків.

"Ми плануємо створити спільну групу з боротьби з міжнародним наркотрафіком, а також для обміну оперативною інформацією", - зазначив Аброськін.

Він додав, що зараз в Нацполіціі триває робота над реформуванням підрозділів протидії наркозлочинності.

"Ми зміцнили кадровий потенціал Департаменту, підібрали правильно мотивованих працівників. Провели відкритий набір, кожен претендент пройшов перевірку на поліграфі. Відібрані оперативники розпочали навчання за стандартами західного зразка", - додав начальник кримінальної поліції.

Він також нагадав, що в липні 2017 року між Національною поліцією і американською стороною було підписано план спільних дій по реалізації проекту міжнародної технічної допомоги департаменту протидії наркозлочинності.

"Ним передбачена довгострокова фінансова підтримка в розвитку Департаменту за зразком передових правоохоронних органів, які ведуть боротьбу з наркобізнесом. В даний час вже виділено перший транш в розмірі 1 млн долларів", - зазначив перший заступник голови НПУ.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 15 квітня почав робочий візит до Сполучених Штатів Америки, в ході якого були заплановані зустрічі з представниками Держдепартаменту США і Федерального бюро розслідувань.