ua en ru

Україна спроможна поставити на китайський ринок ще 2 млн тон зернових, - МінАП

Україна спроможна поставити на китайський ринок ще 2 млн тон зернових, - МінАП Фото: Україна спроможна поставити на китайський ринок ще 2 млн тон зернових

Експорт сільгосппродуктів в Китай в 2015 році перевищив показники попереднього року

Україна має всі можливості поставити на китайський ринок ще 2 млн тон зернової продукції. Про це в ході прес-конференції за підсумками проведення п'ятого засідання Підкомісії з питань співробітництва в галузі сільського господарства Комісії зі співробітництва між Урядом України та Урядом КНР повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо китайська сторона буде готова прийняти наші об'єми, ми можемо ще 2 млн тон продати на Китай, через китайську компанію. Це кукурудза, це пшениця, це ячмінь", - сказав Краснопольський.

Він розповів, що експорт сільгосппродуктів до Китаю у 2015 році перевищив показники попереднього року. Виходячи із цих показників, до кінця року українська сторона планує вийти на показник до 3 млн тон.

Разом з тим, за словам чиновника, 2016 рік буде складним для виходу України на ринок Китаю, оскільки наступний рік китайський ринок забезпечений продовольством на 94 відсотки. Нові квоти на 2017 рік будуть розглядатися тільки в 2016 році.

Разом з тим, за словами заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислави Рутицької, в 2014 році ми виконали по сільськогосподарському експорту контрактів на експортування до Китаю на суму трохи більше ніж 767 млн, але за перші шість місяців цього року ми все виконали, весь 2014 рік".

Вона зауважила, що тільки за перше півріччя 2015 року Україна експортувала сільськогосподарської продукції до Китаю на суму 783 млн доларів.

Нагадаємо, раніше у відкритому зверненні компаній-членів Європейської бізнес асоціації заявили, що закупівля зерна нового врожаю перебуває під загрозою зриву через системні порушення валютного та податкового законодавства України.