ua en ru

Україна створює власний рецепт реформ під час війни, - Петренко

Домовленості України і Міжнародного валютного фонду про кредитну співпрацю і підтримку вітчизняної економіки були досягнуті всупереч військово-політичному та інформаційному тиску з боку Росії. Таку думку в четвер, 5 березня, висловив міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, в ситуації необхідності проведення кардинальних економічних реформ в умовах війни за останні 60 років не опинявся жоден європейський уряд. Тому український Кабмін не може застосувати будь-яких зовнішніх рецептів рішення цієї задачі і шукає шляхи виходу зі сформованої ситуації самостійно.

"Військовий план Володимира Путіна був дуже чітким: захоплення території і знищення економіки, повалення демократично обраної влади і перетворення України на сировинний придаток Росії. Але військова кампанія Путіна захлинулася, хоча величезній російській армії з ядерним потенціалом протистояла в десятки разів менша українська армія", - вважає Петренко.

За його словами, другим "фронтом" війни стала інформаційна агресія, в якій беруть участь не тільки російські ЗМІ, але й експерти, політики і навіть члени парламенту України. "Яскравий приклад істеричного сплеску стався протягом останніх двох тижнів, коли ми проводили переговори з МВФ. Недоброзичливці почали розповідати, що уряд завалило економічну політику, обобрало народ, не підвищує соціальні стандарти. Але насправді, все це безпосередньо пов'язано з війною. Коли Путін, після позитивного рішення МВФ вийшов і почав критикувати уряд України, що ми погано дбаємо про громадян - це був хороший сигнал, що ми все робимо правильно", - додав міністр.

Він зазначив, що в 2014 р. Україна профінансувала потреби армії на 63 млрд грн, в 2015 р. планується виділити ще 90 млрд грн. "У 2014 році ми зуміли зібрати ці кошти в економіці, навіть незважаючи на те, що фізично вона скоротилася на чверть - з-за тимчасової окупації Криму і агресії Росії на Донбасі. Це ті кошти, які ми зібрали з розграбованої економіки Януковичем і діями РФ. При цьому у воєнний час ми змогли зібрати на 5% більше податків, ніж в 2013 році, коли країна функціонувала повноцінно", - додав Петренко.

Міністр також підкреслив, що спекуляції з приводу курсу гривні і можливого оголошення Україною дефолту за зовнішніми зобов'язаннями також поширювалися в інформаційному полі в рамках кампанії з розхитування економіки країни. "Однак ми не тільки не оголосили, дефолт, але й у минулому році виплатили 14 млрд дол. боргів попереднього уряду. Це 300 млрд грн, які могли б піти в економіку, на підвищення зарплат, пенсій, капітальні інвестиції. Але поки в країні війна, говорити про підвищення соцстандартів рано", - вважає він.

Петренко також додав, що уряд всіляко сприяє Нацбанку в поліпшенні економічної ситуації в країні. "Ми запропонували обмежити виведення валюти за кордон імпортерів і експортерів спекулянтів, які через юридичні механізми виводять кошти за кордон, чекають, поки курс піднімається, і потім на цьому заробляють кошти необґрунтовано. Документ вже був прийнятий в першому читанні", - зазначив міністр.

Він також додав, що в рамках заходів зі стимулювання економіки Кабмін прийняв рішення на 2 роки відмовитися від перевірок малого і середнього бізнесу.

"Окремого рецепту для країни немає, тому що ніхто не міг би прорахувати, як робити реформи під час війни. Тому ми пишемо такий рецепт самі. Вимоги МВФ підштовхують органи влади до завершення реформ. Вже зараз ми можемо говорити, що якщо б у нас не було агресії, Україна була б однією з найбільш бажаних країн для інвестицій. Те, що ми робимо місяці, Європа робила роками. У нас такого часу немає", - підсумував Петренко.