ua en ru

Україна збереже свою присутність в Афганістані навіть після виведення військ НАТО, - Янукович

Україна планує зберегти свою присутність в Афганістані навіть після 2014 р., коли блок НАТО виведе звідти свій контингент. Про це напередодні свого візиту в Україну в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив помічник генсека НАТО з політичних питань і політики безпеки Дірк Бренгельманн.

Бренгельманн нагадав, що Україна бере участь в Міжнародних силах сприяння безпеці в Афганістані (МССБ).

Помічник генсека НАТО повідомив, що на Чиказькому саміті альянсу на засіданні МССБ Президент Віктор Янукович пообіцяв зберегти українську присутність в Афганістані і після 2014 р.

"Україна пообіцяла продовжувати робити свій значний внесок у безпеку Афганістану і надавати підтримку в підготовці фахівців", - сказав помічник генсека.

"Завершення місії МССБ в кінці 2014 р. не буде означати кінця підтримки. Уряд Афганістану закликав НАТО підтримати афганські сили безпеки після 2014 р. І ми готові очолити нову тренувальну, дорадчу і допоміжну місію", - зазначив він.

"Крім того, восени цього року українські інструктори приєднаються до нас в рамках проекту Ради НАТО-Росія з підготовки фахівців з боротьби з наркотиками для Афганістану, країн Центральної Азії і Пакистану", - додав Бренгельманн.

Нагадаємо, раніше Янукович заявив, що Україна послідовно підтримує реалізацію Лісабонської стратегії НАТО, яка передбачає поетапне завершення спільної військової операції в Афганістані до кінця 2014 р.