ua en ru

Україна узгодила проведення профілактичних і ремонтних робіт на ГТС в 2011 р. з європейськими партнерами

Україна узгодила проведення профілактичних і ремонтних робіт на національних газотранспортних системах (ГТС) в 2011 р. з європейськими партнерами, передає прес-служба ДК "Укртрансгаз".

ДК "Укртрансгаз" взяв участь у диспетчерській нараді компаній-транзитерів природного газу в країни Південно-Західної Європи, що відбулася з 11 по 14 квітня в м. Абано Терме (Італія). Крім української компанії в заході брали участь представники таких європейських компаній як Eustream (Словаччина), OMV (Автрія), TAG (Австрія) та Snam Rete Gas (Італія).
Ключовим питанням диспетчерської наради було обговорення та узгодження між сторонами термінів проведення планово-профілактичних і ремонтних робіт на ГТС на 2011 рік, а також термінів та обсягів скорочення транспортування газу під час їх виконання.
Його вирішення забезпечить мінімальні скорочення транзиту газу через ГТС під час проведення профілактичних і ремонтних робіт за рахунок синхронізації їх графіків.
Також під час робочої зустрічі сторони обмінялися інформацією щодо результатів роботи в 2010 році та планів на наступні.
Так, представники Eustream проінформували про проведення програми "Реінженірінг", яка передбачає встановлення нових агрегатів, які перевищують по своїм екологічним та економічним показникам існуючі газоперекачувальні агрегати та виведення з експлуатації застарілого обладнання. В перспективі компанія планує ввести в дію до 2014 року нове підземне сховище газу на заході країни.
Австрійські представники проінформували, що в 2011 році будуть завершені роботи по підключенню перемичок для можливості подачі газу в реверсному режимі - зі сторони Італії в Австрію і транспортування в Угорщину та Словаччину. Також була представлення інформація щодо будівництва нових цехів на компресорних станціях та встановлення парогенераторної установки на компресорній станції (КС) Вайтендорф.
Представники Snam Rete Gas теж поділились планами на 2011 рік. Очікується, що обсяги відбору газу споживачами Італії зі сторони ГВС Травізо (ужгородський газотранспортний коридор) в 2011 році будуть зростати, що пов'язано з зростанням споживання природного газу внутрішніми споживачами та припиненням подачі газу з Лівії з 23 лютого 2011 року.
Фахівці диспетчерських підрозділів Snam Rete Gas в своєму виступі звернули увагу на плани компанії щодо модернізації системи управління та моніторингу за роботою газотранспортною системою Італії. Було відмічено, що на сьогодні ведуться роботи по заміні існуючої системи Scada на сучаснішу на базі Telvent oasys dna scada, яка дозволить у режимі реального часу контролювати газові потоки в межах регіональної та національної ГТС.
У результаті зустрічі підписано відповідний протокол.