ua en ru

Україна погодиться на частковий контроль "Газпрому" над своєю ГТС в обмін на знижку на газ, - експерт

Газова угода між Україною та Росією, яка скоро має бути укладена, призведе до часткового контролю над українською ГТС "Газпрому" в обмін на ще одну знижку на російський газ для української сторони. Такий прогноз вчора, 1 лютого, зробив старший науковий співробітник програми з питань енергетики та національної безпеки Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) Едвард Чоу на слуханнях в комітеті закордонних справ Сенату США на тему "Україна на роздоріжжі: що поставлено на карту для США та Європи?", повідомляє прес-служба Сенату США.

За словами експерта, Україна має величезний потенціал як виробник енергії та транзитер для Росії, Центральної Азії та Європи, і навіть може бути більш ніж на 50% самодостатньою в газовій сфері, але тільки за за умови масштабної та продуманої модернізації енергетичного сектору.

Наразі, зазначив Чоу, управління нафтогазовим сектором України є абсолютно нефункціональним. На його думку, ситуація ускладнюється дією в Україні "катастрофічних" Харківських угод, які підписала Тимошенко в 2009 р.

Експерт зробив прогноз, що Росія продовжить спорудження газопроводу "Південний потік", і за неналежного керування українською владою газотранспортною системою країни борги перед Росією будуть тільки накопичуватися, і Україна стане енергетичним придатком для Росії.

Нагадаємо, вчора, 1 лютого, в Сенаті США проходили слухання на тему "Україна на роздоріжжі: що поставлено на карту для США і Європи?", на яких, зокрема, виступила з доповіддю Євгенія Тимошенко, дочка ув'язненого екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.